NOTÍCIES


18 de maig de 2013. I Resiolimpíades de Sant Fost

El 18 de Maig es celebraran a Sant Fost les I Resiolimpíades. Aquesta ha estat una iniciativa de les residències geriàtriques del nostre municipi.

Aquest projecte consistirà en realitzar unes petites olimpíades entre residències en els quals els residents hauran de fer proves, no només físiques, sino estimulatives, sensorials executives, etc.

Aquestes olimpíades es faran a l'Escola El Roure a partir de les 10.30h.







1 d'octubre de 2012. Dia internacional de la gent gran

Els dies 1 i 2 d'octubre es van fer una sèrie d'activitats per celebrar el dia internacional de la gent gran.

El dia 1 d'octubre a la Casa Bastinos es va fer la xerrada menjar bé quan ets gran a càrrec del Col.legi de Farmacèutics de Catalunya amb una trentena d'assistents després vam gaudir d'un berenar saludable.

El dia 2 d'octubre les residències de la gent gran de Sant Fost van organitzar el I Festival de la Gent Gran amb un centenar d'assistents vam gaudir de diferents actuacions, concert de piano, recital de poesia, monòlegs, sevillanes, música ...

















30 de setembre. Fira de Botiguers
Amb el lema Fem poble, compra a Sant Fost, el 30 de setembre l'Associació de botiguers de Sant Fost van organitzar la 10a Fira de Botiugers amb la col.laboració de l'ajuntament. Amb 26 parades i un munt d'activitats, com tallers de maquillatge pels més petits, un inflable, una desfilada de perruqueria, la col.laboració de la colla gegantera, la fira va aplegar més públic que els anys anteriors.









Un sou pels avis?

La Generalitat s'estaria plantejant aquesta mesura en el cas que Catalunya aconsegueixi el Pacte Fiscal



Segons informa ElSingularDigital, la Generalitat s’estaria plantejant “reconèixer el paper dels avis que cuiden dels seus néts amb prestacions econòmiques, tal com ha recomanat fer l'Organització de les Nacions Unides, si Catalunya aconseguís el Pacte Fiscal.”
La informació recull unes declaracions del secretari de Família de la Generalitat, Ramon Terrassa, qui va afirmar “que aquesta recomanació de l'ONU és un desig compartit pel Govern, encara que no és un escenari ‘realista’ en el context de crisi actual.”
La possible prestació pels avis cuidadors i “altres polítiques favorables a la família i la conciliació”, segons Terrassa, estaria condicionada a que Catalunya assoleixi el Pacte Fiscal.

La primera jornada amb la taxa de "l'euro per recepta" s'ha desenvolupat sense incidències destacables

Aquesta taxa l’han d’abonar aquells ciutadans que adquireixin un medicament o producte sanitari en una oficina de farmàcia de Catalunya amb una recepta del Servei Català de la Salut.
Per a qualsevol dubte o informació addicional, els ciutadans poden adreçar-se a Sanitat Respon a través del 061.

Les primeres hores des de l’entrada en vigor de la mesura "euro per recepta" s’han desenvolupat amb absoluta normalitat. La taxa s’ha començat a aplicar a partir de les 00.00 del dia 23 de juny i, fins al moment, el Departament de Salut no ha tingut coneixement de cap incidència remarcable. Fins a les 13 hores d’aquest dissabte s’han fet 70.000 dispensacions de medicaments subjectes a taxa amb absoluta normalitat. Al llarg del dia d’avui Sanitat Respon ha atès 110 ciutadans per informar-los sobre aspectes relacionats amb la taxa d’euro per recepta.
Des del Departament de Salut es vol agrair la col·laboració dels farmacèutics de les oficines de farmàcia per facilitar la implantació d’ aquesta taxa i recorda als ciutadans que es tracta d’una mesura per ajudar a fer més sostenible la sanitat catalana. S’estima cada ciutadà pagarà una mitjana de 13 euros a l’any.
Es tracta d’una taxa administrativa que els ciutadans han d’abonar a les oficines de farmàcia de Catalunya per cada recepta que hi presentin del Servei Català de la Salut. Les receptes que tinguin un preu inferior a 1,67 euros queden exemptes d’aquesta taxa.
Per evitar que es pagui excessivament la taxa i que aquesta per si mateixa es pugui convertir en una barrera al compliment terapèutic, en cap cas el ciutadà pagarà més de 61 euros l’any. Durant l’any 2012 el còmput de la taxa serà de 36 euros.
Queden exemptes d’abonar-la unes 127.000 persones. Es tracta de col·lectius acreditats pel Departament de Benestar Social i Família que, segons la Llei 5/2012, no són tributaris de l’aportació: les persones beneficiàries de pensió no contributiva, del programa de la renda mínima d’inserció (PIRMI), de prestacions d’acord amb la Llei d’integració social dels minusvàlids (LISMI) i del Fons d’Assistència Social (FAS).



Sempre ens quedaran els avis

El suport de la gent gran constitueix un pilar de contenció imprescindible davant de l’impacte de la crisi sobre els seus fills i familiars



Sota el títol “L’impacte de la crisi en les persones grans”, el president de la Creu Roja a Catalunya, Josep Marquès, ha presentat aquest estudi aquest dijous, 14 de juny, a la Casa del Mar de Barcelona durant la III Conferència Tècnica de Crisi de la Creu Roja a Catalunya. Per realitzar-lo, l’Observatori de Vulnerabilitat ha enquestat 674 persones majors de 65 anys usuàries de la Creu Roja entre mitjans de març i finals d’abril. Segons aquest estudi d, una de tres persones grans usuàries de la institució humanitària han ajudat per primera vegada algun familiar durant els darrers dos anys.

Les persones enquestades corresponen a tots els projectes i serveis de la Creu Roja adreçats a les persones grans (que l’any passat van atendre 45.031 usuaris) i 164 d’elles són usuàries de projectes de lluita contra la pobresa com els kits de suport social o el Programa d’Aliments. Les dones vídues d’entre 70 i 80 anys representen el perfil majoritari entre les persones enquestades, el 60% de les quals viuen acompanyades i el 40% soles.

Una de les principals conclusions de l’estudi és que s’estan invertint el fluxos de solidaritat intergeneracional propis de l’Estat del Benestar, pels quals les generacions més joves contribueixen al benestar de la gent gran finançant el sistema de pensions. Segons l’Observatori de Vulnerabilitat, ara són cada vegada més les persones grans les que donen suport a les generacions més joves. Del total de persones enquestades, un 20% presten ajuda econòmica als seus fills, un 10% els proporcionen ajuda alimentària i un 6,5% han acollit algun familiar a casa. Per això, l’estudi de la Creu Roja remarca que qualsevol mesura o política pública referent a les persones grans també pot tenir repercussions sobre la resta de la xarxa familiar i social.

El suport que han hagut de prestar als seus fills i familiars i, sobretot, l’encariment dels preus, expliquen que hagi disminuït la capacitat d’estalvi de 7 de cada 10 persones grans. Per això, el 57% de les persones enquestades diuen estar molt o bastant afectades pel context econòmic actual, tot i que, a diferència d’altres franges d’edat, el 65,7% viu en un habitatge de propietat i el 90% compta amb una pensió que li proporciona una font d’ingressos fixes. El tram que va dels 550 als 900
euros d’ingressos mensuals concentra el major grup de persones enquestades i representa el 36% del total.

Les persones grans amb un perfil més vulnerable són les usuàries dels projectes de lluita contra la pobresa (Grup de Pobresa), entre les quals el 90% recorre a la Creu Roja per rebre ajuda alimentària. Tot i això, l’impacte de la crisi econòmica s’està estenent cada vegada més entre els usuaris de tots els programes de gent gran i atenció a la dependència de la Creu Roja, un 11% dels quals ha sol·licitat ajuda alimentària o bàsica durant el 2011.

L’impacte de la crisi econòmica té conseqüències sobre l’alimentació, ja que, tot i que un 78,2% del total de persones enquestades segueix una alimentació variada, el 19% no pot comprar amb regularitat ni peix ni carn. A més, en el cas del Grup de Pobresa, la meitat no pot comprar habitualment fruita, verdura o làctics.

Les mesures d’estalvi adoptades
per les persones grans també les han privat de productes o serveis fonamentals per a la seva qualitat de vida. Un 30% no pot anar al dentista o a revisar-se la vista, percentatges que s’eleven per sobre del 50% entre els beneficiaris dels projectes de lluita contra la pobresa.

Un altra fenomen freqüent entre les persones enquestades és la pobresa energètica. Del conjunt de persones enquestades, un 25% no poden mantenir la seva llar a una temperatura adequada (un 54,3% al Grup Pobresa). En aquestes circumstàncies, la majoria de persones enquestades, fins el 80%, tampoc no poden permetre’s cap despesa en oci i lleure.

Un 13% ha deixat de rebre alg
una ajuda en els darrers anys

Malgrat les dificultats que estan travessant les persones grans, un 13% ha deixat de rebre alguna ajuda durant els darrers dos anys (el 31% al Grup Pobresa). Això no obstant, el 44% de la gent gran segueix comptant amb l’ajuda dels seus fills, o bé dels serveis socials. Un 50% rep suport econòmic, el 20% ha anat a viure a casa d’algun familiar i la mateixa proporció rep ajuda de l’administració pública.

Pel que fa a les seves perspectives de futur, 7 de cada 10 persones grans estan angoixades sobre quina serà la seva situació i la dels seus familiars i consideren que aquesta crisi és pitjor que les que han viscut anteriorment. Les persones grans perceben que, a conseqüència de la ruptura del progrés social i el deteriorament l’Estat del Benestar, els seus fills i néts viuran pitjor que ells.






El dijous dia 8 de març es va fer entrega dels premis dels concursos celebrats amb motiu del dia de la dona. La guanyadora del cartell, Catalina Vallespí i els guanyadors del concurs de dibuix, Manel Andreu (1er premi), Anna Burgos (2n premi), Iris Angulo i Irene Rodríguez (3r premi)van recollir els seus premis de mans de l'Alcaldessa, Montserrat Sanmartí, la regidora de Dona i Igualtat, Elvira Martínez i del regidor d'Ensenyament, Joaquim Pérez, i de la M. Àngels Cencerrado del Grup de Dones Hedera.





Catalina Vallespí, guanyadora del Concurs de Cartells del Dia de la Dona

Catalina Vallespí ha estat la guanyadora del Concurs de Cartells del dia de la Dona per aquest any 2012.

En aquest cartell ha mostrat una dona serena, pensativa i reflexiva. “Em recorda molt la meva néta”, comenta.

 La Catalina, que té 86 anys, viu amb el seu marit a la Residència el Racó i fa molt de temps que és aficionada a la pintura. És molt activa i té quadres seus per tota la residència, inclús ha fet diverses exposicions.

A la Catalina el que més li agrada pintar son paisatges, sobretot arbres i les seves arrels.

Us adjuntem unes fotografies d'alguns dels seus quadres.

                   
                                      
   

      

                
       

    

Si cliqueu a sobre de les imatges les podeu fer més grans







El Casal Bastinos acull activitats obertes a la població, que organitza l'Ajuntament o alguna entitat. Així per exemple, el Grup de Dones Hedera, ha realitzat un taller de manualitats de pinyes de Nadal.