SALUT



 Bolets

La tradició boletaire de Catalunya és ben coneguda. En arribar les pluges de la tardor, un gran nombre de persones es desplacen als boscos amb l'afany de passar una estona d'esbarjo i omplir de bolets els cistells.
Algunes espècies són tòxiques i molt perilloses. El desconeixement i la confusió amb espècies comestibles d'aspecte semblant fan que es produeixin intoxicacions, algunes fins i tot mortals. El criteri bàsic per evitar-les és consumir únicament aquells bolets que se saben identificar sense cap mena de dubte.
Més informació: gencat canal salut


Els segons compten
“Els segons compten” és una campanya impulsada per la Societat Espanyola de Cardiologia, amb la col·laboració del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat –en el marc del Pla Nacional de Qualitat del Sistema de Salut i l’estratègia en cardiopatia isquèmica– amb l’objectiu de millorar els resultats de salut de les 6.500 persones que cada any pateixen un infart a Catalunya.
En aquest sentit, adjuntem una carta de col·laboració perquè ens agradaria poder comptar amb la seva participació per tal de difondre aquest missatge de conscienciació ciutadana al màxim nombre de persones. Actualment la campanya compta amb material gràfic (pòsters i fulletons, també adjuntats al mail) i un vídeo, tot distribuït als centres sanitaris de Catalunya (consulteu el vídeo clicant el següent link):

 

Com prevenir les picades de mosquit tigre

http://www.ccvoriental.es/usuari/docs/20090724_prevencio_picades.pdf

 

Sanidad publica la lista de medicamentos excluidos de la prestación farmacéutica

El Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad ha publicado en su página web la lista de medicamentos que quedan excluidos de la prestación farmacéutica en el Sistema Nacional de Salud.
Entre los medicamentos que salen de la cobertura del sistema público están los conocidos Omeprazol, Fortasec, Almax, Voltaren, Inacid, numerosas presentaciones de Acetilcisteina y Mucosan, entre otros.
"La exclusión, en cada caso, viene motivada por concurrir alguno de los siguientes criterios", señala el comunicado: 1) El establecimiento de precios seleccionados; 2) La convivencia con un medicamento sin receta con la que comparte principio activo y dosis; 3) La consideración del medicamento como publicitario en nuestro entorno europeo; 4) Que el principio activo cuente con un perfil de seguridad y eficacia favorable y suficientemente documentado a través de años de experiencia y un uso extenso; 5) Por estar indicados en el tratamiento de síntomas menores; 6) Por cumplir cualquiera de los criterios de no inclusión en financiación pública.
Asimismo, Sanidad también contempla una serie de excepciones. "Los medicamentos excluidos conforme al listado anterior que pertenezcan a los subgrupos que se indican a continuación permanecerán incluidos en la prestación farmacéutica del Sistema Nacional de Salud exclusivamente para las patologías que se indican en cada caso", señala específicamente la nota del departamento que dirige Ana Mato: Enfermedad de Crohn, colon irritable y diverticulosis (subgrupo A06AC); Encefalopatía portosistémica y paraplejia (subgrupo A06AD); Pacientes oncológicos (subgrupo A06AH); Claudicación intermitente (subgrupo C04AX); Carcinoma basocelular superficial y condiloma acuminado (subgrupo D06BB); Pacientes neoplásicos con tos persistente (subgrupo R05DA); Síndrome de Sjögren (subgrupo S01XA).


Un estudi revela que l'activitat física de la gent gran disminueix el risc de malaltia cardiovascular

Elaborat per l'Escola Harvard de Salut Pública



Un estudi de la Universitat de Harvard omple el buit de coneixement de la relació entre activitat física i malaltia cardiovascular entre la gent gran. Va ser presentat recentment a la conferència de l'Associació Americana del Cor a San Diego per un grup d'investigadors internacionals que treballen a l'Escola de Harvard de Salut Pública.

Encara que se sap que l'activitat física s'associa amb un menor risc de malaltia cardiovascular, existeixen pocs estudis sobre les persones majors de 65 anys, i aquesta és la primera que es va dur a terme entre els 75 anys d'edat.


L'anàlisi es va centrar en variables com la distància recorreguda per setmana, la velocitat en caminar, la intensitat de l'activitat física, i va arribar a la conclusió que caminar s'associa especialment amb un menor risc de malaltia cardiovascular.

Aquests resultats són cada vegada més importants en un context on el nombre de persones grans augmentarà de forma exponencial en els propers anys. S'espera que, d'acord amb l'OMS, el nombre de persones grans es triplicarà per l'any 2000 a 2050. Per tant, és essencial, no només a nivell individual, sinó per al conjunt de la societat, per assegurar-se que l'envelliment es converteix en el més saludable possible, mitjançant la preservació de la capacitat funcional dels ancians. Estudis com el emprès per l'Escola Harvard de Salut Pública del grup d'investigadors ajudarà a aplanar el camí per a un envelliment saludable.




Expansió del mosquit tigre
La Generalitat i les administracions locals estan coordinant accions d'informació i control del mosquit tigre.


El mosquit tigre és originari del sud-est asiàtic i ha colonitzat molts països mitjançant el comerç de pneumàtics i plantes amb aigua.

L'estiu de 2004 es va detectar per primera vegada a Catalunya a la població de Sant Cugat del Vallès.

Què és, què fa i on viu
El mosquit tigre deixa les seves larves i ous en qualsevol massa d'aigua petita estancada com gerros, plats de testos, cubells etc.
És actiu de dia i a l'exterior de les cases, i s'amaga en àrees ombrívoles. Fan moltes picades, però a les nostres latituds no són un perill per la salut.

Recomanacions
Què fer si el trobem i com eliminar-lo
Per prevenir-ne l'expansió és molt important la col·laboració de tota la ciutadania:

  • Buidar qualsevol recipient de l'exterior que pugui acumular aigua.
  • Evitar les acumulacions d'aigua en zones de drenatge o canals de desguàs.
  • Cobrir els petits forats i depressions del terreny que acumulin aigua
  • Vigilar les basses petites, buidar-les setmanalment i cobrir-les amb una tela mosquitera.
  • Mantenir cobertes les piscines, les de plàstic s'han de buidar periòdicament.
  • Cal tapar els forats dels troncs i les branques dels arbres amb sorra.
  • Canviar molt sovint l'aigua de les plantes aquàtiques i els plats dels animals domèstics.

Salut
Prevenció i cura de les picades
  • La picada del mosquit tigre és com les picades dels altres mosquits.
  • Pica de dia i fa moltes picades que no suposen un ric per a la salut.
  • A l'exterior porteu roba de màniga llarga, mitjons i pantalons llargs.
  • Limiteu les activitats a l'exterior al màxim.
  • Fes ús de repel·lents, però no en nens molt petits.
  • No poseu el repel·lent a les mans de nens.
  • No apliqueu repel·lent a la cara i quan entreu en casa netegeu bé, amb aigua i sabó, la pell i la roba.
  • En cas de picada, renteu-vos i desinfecteu bé la zona. El tractament és simptomàtic; en cas de persistència de les molèsties, consulteu el vostre metge.  

          

Una trucada que pot evitar un atac de cor

Cada any es produeixen al voltant de 6.500 infarts a Catalunya i només un de cada tres ciutadans que pateix els símptomes telefona al 112

Quan es produeix un infart, el factor temps és decisiu, ja que, com més temps passa la pèrdua de múscul és major i les seqüeles són més greus. És per això que el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya inicia una campanya per conscienciar els ciutadans perquè truquin al 112 quan tinguin símptomes d'infart.

El símptoma principal de l’infart de miocardi és un dolor al pit, intens i perllongat, que no cedeix amb els analgèsics habituals. És un dolor que pot irradiar altres parts del cos com, per exemple, els braços, i que sol anar acompanyat d’un quadre vegetatiu amb suor freda, debilitat i, de vegades, amb nàusees i vòmits. En les dones, el dolor al pit no és tan indicatiu com en els homes, ja que hi ha altres símptomes que cal tenir en compte, com la dificultat per respirar, la debilitat, la fatiga i, fins i tot, la somnolència.
Si es pateix un dolor fort i opressiu al pit o una sensació de constricció de manera persistent, cal trucar immediatament al 112. D’aquesta manera, es posa en marxa el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) que, ràpidament, envia una ambulància medicalitzada per realitzar una valoració del cas.
 més informació: http://www.lagentgran.cat//noticia/398/trucada/pot/evitar/atac/cor

Recomanacions dietètiques

Una dieta que ajudi a prevenir malalties cardiovasculars ha de contenir molta verdura i fruites i pocs greixos saturats. Així, és preferible consumir productes lactis desnatats: llet desnatada i iogurts i formatges descremats. Esculli les carns més magres, com ara el pollastre i el gall dindi (sense pell), el conill i el cavall. Es poden consumir esporàdicament carns amb més greix, escollint les parts magres (bistec de vedella, rellom i bistec de bou o llom de porc). Elimini la pell i el greix visible en cru de les carns. De tota manera, és aconsellable menjar més peix que carn, sobretot peix blau.

Com a condiment, utilitzi oli d'oliva, tant per a amanir com per a cuinar i prengui com a mínim dues racions de verdura al dia (crua i cuita) i dues o tres peces de fruita. També és recomanable augmentar el consum de llegums i menjar-ne dos o tres cops per setmana.

Esculli també preferentment el pa, l'arròs i la pasta integrals, per augmentar la ingesta de fibra. No mengi més de dos o tres ous per setmana. Pot fer la truita amb un ou sencer més una clara, que no conté colesterol. Eviti la brioixeria industrial. És preferibe menjar coca o galetes d'elaboració casolana amb oli d'oliva, de gira-sol o de blat de moro. És també recomable el consum de fruits secs crus i sense salar (nous, ametlles, avellanes), però sense excedir-se.

Limiti també el consum de sal per cuinar i els aliments amb un contingut alt d'aquest mineral, com ara els embotits, la carn elaborada o envasada, salaons, fumats, conserves i precuinats, pastilles de brou concentrat o aigua amb gas. Begui molta aigua, com a mínim un litre i mig diàriament.

Per acabar, com a complement a una dieta cardiosaludable, és molt recomanable fer exercici físic dos o tres cops per setmana. Una bona opció és caminar trenta minuts seguits a bon ritme.

Montserrat CacheroDietista i infermera








COM PREVENIR ELS COPS DE CALOR
Quan les temperatures són anormalment altes , la calor excessiva pot ser un perill per a la salut. Les temperatures molt extremes i l'excés de calor produeixen una pèrdua de líquids i de sals minerals (clor, potassi, sodi, entre altres) necessaris per a l'organisme. Aquest fet pot agreujar una malaltia crònica o provocar deshidratació i esgotament. Si l'exposició a temperatures tan elevades es perllonga, es pot patir un cop de calor, que és una situació que pot acabar sent greu.

Quins són els símptomes del cop de calor?

Hi ha alguns símptomes que ens poden alertar:
  • temperatura molt alta
  • mal de cap
  • nàusees
  • set intensa
  • convulsions
  • somnolència o pèrdua del coneixement

Davant d'aquests símptomes, traslladeu la persona a un lloc més fresc, doneu-li aigua, mulleu-la, venteu-la i aviseu urgentment els serveis emergències (112).

Què heu de fer en cas d'onada de calor?
Protegiu-vos del sol i de la calor.
A casa, controleu la temperatura:
  • tanqueu les persianes de les finestres on toca el sol directament durant el dia;
  • obriu les finestres de casa per refrescar-la durant la nit;
  • estigueu-vos a les estances més fresques;
  • utilitzeu algun tipus de climatització per refrescar-vos i refrescar l'ambient (ventiladors, aire condicionat, ventalls, entre altres). Si no teniu aire condicionat, mireu de passar com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats (biblioteques, cinemes, etcètera), i
  • refresqueu-vos sovint amb dutxes o tovalloles amarades d'aigua.

Al carrer, eviteu el sol directe:
  • porteu una gorra o un barret;
  • utilitzeu roba lleugera (com la de cotó), de colors clars i que no sigui ajustada;
  • procureu caminar per l'ombra, estar sota un para-sol quan sigueu a la platja i descanseu en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats;
  • porteu aigua i beveu-ne sovint;
  • mulleu-vos una mica la cara i, fins i tot, la roba, i
  • vigileu en els trajectes amb cotxe durant les hores de més sol i mai no hi deixeu els infants o persones fràgils amb les finestres tancades.

Limiteu l'activitat física durant les hores de més calor:
  • eviteu sortir a les hores del migdia, que és quan fa més calor, i
  • reduïu les activitats intenses.

Beveu força i vigileu l'alimentació:
  • beveu aigua i sucs de fruita tant com pugueu, fins i tot, sense tenir set;
  • no preneu begudes alcohòliques, i
  • eviteu els menjars molt calents i els que aporten moltes calories.



Redes - El alma está en la red del cerebroAntes se pensaba que las ideas, los recuerdos o los conocimientos estaban alojados en distintos módulos cerebrales. El neurocientífico español radicado en los Estados Unidos, Joaquim Fuster, fue uno de los primeros en proponer que la memoria surge de la interconexión de la gran red que es el cerebro

http://blip.tv/redes/redes-110-el-alma-est%C3%A1-en-la-red-del-cerebro-5728087




PEIX, SALUT I DIETÈTICA

LLUÇ
Lluç de Bou d'Ondàrroa Lluç de Bou d'Ondàrroa
Lluç, lluç de bou, palangre, llusset, "pescadilla", ... el mateix animal, diferents noms segons l'art de pesca utilitzat, la mida, o el port de captura.
Té la carn blanca i tendra. És un peix lleuger, això vol dir, ideal per a nens, que el poden consumir sobre els 12 mesos. És ric en proteïnes, sals minerals, i ric en vitamines del grup B i PP. La carn és molt baixa en greixos, per tant, molt digestiva.
Pot suplir perfectament a la carn en cas de règims de nens i ancians i en dietes d'aprimament. 100 grs de lluç tan sols proporcionen 80 calories.

 

MUSCLO

Musclo de la Illa de Arousa Musclo de la Illa de Arousa
El glicògen que contenen li donen un gust lleugerament ensucrat. Té, com tots els mol·luscs bivalves (cloïsses, vieires, rossellona, escopinyes, navaixes, ostres, ...) especial interès degut al seu alt contingut en vitamines A i D, molt important en el creixement a adolescents que consumeixin pocs derivats de la llet. Són rics en Iode, Coure, Zinc, Ferro, i, sobre tot, Sodi. La seva composició (la de la carn, òbviament), és similar a la de la carn animal.
Són altament recomanats en dietes d'aprimament, però contraindicats en cas d'hipertensió i cirrosi.
100 grs de carn de musclo aporta 64 calories, 11,2 grs de proteïnes, i sols 1,2 grs de greixos.

 

LLENGUADO

Llenguado de Peñíscola Llenguado de Peñíscola
El Llenguado tan sols presenta l'1% de greix en la seva composició. La seva carn és fina, i rica en proteïnes d'alt valor, Iode, sals minerals, i vitamines B i PP. Es tracta d'una carn molt digestiva. És molt recomanable per als infants més petits, amb un brou curt o a la inglesa.

 

LLOBARRO

Llobarro de cultiu; granja de Roses Llobarro de cultiu; granja de Roses
El Llobarro té menys del 5% en greix; té un valor nutritiu molt elevat, semblant al de la carn animal, ric en proteïnes (15% aproximadament), en sals minerals i Iode.
És un peix molt recomanable per als nens, futures mares, lactants, a causa de les proteïnes indispensables de que disposa, vitamina B (que facilita l'assimilació dels aliments), i el Iode, necessari per la glàndula tiroides